Nećeš da se igraš? Nećeš da se igraš?

Kako i zašto je sve počelo

Sva trojica, iz različitih sfera života i poslovanja, po nekim stvarima različiti a po još više toga slični, uspeli smo da se pod čudnim okolnostima upoznamo, i otkrijemo jedni o drugima da delimo istu strast i ljubav prema druženju i igranju društvenih igara.

Kroz detinjstvo, sva trojica se uglavnom srećemo sa društvenim igrama u okviru “svetog trojstva” tadašnjeg vremena: Monopola, Rizika i neizostavnog "Čoveče ne ljuti se" koji se nalazio u 4 od 5 kuća u tadašnjoj SFRJ (sa druge strane je bila šahovska table, ako se sećate).

Dvehiljadite godine, svaki od nas trojice, shodno dobi u kojem se nalazio provodi u učenju, građenju karijere, sportskim aktivnostima i slično. Laci i Željko se u to vreme sreću kao saradnici na 2 velika regionalna festivala u Subotici, Festival Evropskog Filma Palić i Festival Dečjih Pozorišta Subotica. Laci i Željko se sreću i na konferencijama o preduzetništvu, liderstvu i temama vezanih za informacione tehnologije.

Hrvoje sa svojim društvom koji pretežno igra Catan, i neke party igre, počinje da organizuje streaming svojih igračkih sesija, i počinje da se ističe svojim zabavnim karakterom i “cosplay” sposobnostima (nezaboravni gusarski šešir koji je nosio nekoliko puta u partijama Catana).

Za to vreme, Laci marljivo širi svoju kolekciju društvenih igara, koja je tada narasla na 15-ak naslova i počinje da prati YouTube kanale u vezi društvenih igara što će se nakdnanu utvrditi da je bio početak kraja većini hobija/sportova kojima se do tada bavio (trener Aikidoa u AK “Spartak” Subotica, Aikido seminari, sviranje gitare, itd.). 

Željko, kao jedan od upečatljivih i harizmatičnih lokalnih kreatora digitalne scene u Subotici i menadžer lokalnog Co-working i IT Hub-a organizuje sa lokalnim klubom MtG “Collected Company” veče društvenih igara. 

Ovo je prvi momenat kada se sva trojica sreću na jednom mestu, okupljeni oko zajedničkog interesa, komboa zvanog “društvene igre i kraft pivo”. 

Razmenjujemo informacije o igrama, i dogovaramo lokaciju za sledeće igranje. Ispostavlja se da Željko i Laci stanuju 2 ulice daleko jedan od drugoga. Nalazimo se kod Željka kući i redovno igramo društvene igre, na nedeljnom nivou. Nakon nekoliko meseci aktivnog igranja, stvara se maglovita ideja - "mogli bi mi da snimimo i strimujemo nešto od ovih igara. A mogli bi pitati Hrvoja da li bi hteo da nam se pridruži". Željko, kakav je operativan i efikasan, za sledeće druženje priprema svoju opremu, Hrvoje se pridružuje i nastaju prvi kadrovi, prve interne recenzije i planovi. Shvatamo kako nećemo, ali ujedno i zacrtavamo kako i šta želimo snimati. Ispostaviće se da će dogovori i ideje nastale tog miholjskog leta 2020. godine rezultirati u temeljima svega onoga što sledi, i što će narod poznavati kao “Nećeš da se igraš?”  

Nekoliko reči o nama

Laslo Šamu

Laslo Šamu

X
Laslo Šamu

Rođen 1981. godine u Somboru.

2000. godine se seli u Suboticu na studije. Završava osnovne i master studije na Ekonomskog Fakultetu. Zaposlen na menadžerskoj poziciji, u slobodno vreme iščitava pravila za igre i svira gitaru. Kupuje svoju prvu "ne standardnu" društvenu igru "Camel Up" posle čega lična kolekcija društvenih igara raste iz godine u godinu. Trenutno broji preko 100 naslova, od kojih su omiljeni: Twilight Imperium 4, Nemesis, Blood Rage, Star Wars serijal, Dune, Everdell, Runebound i dr.

Svoju inspiraciju i motivaciju nalazi u svojoj supruzi i troje divne dece.

Zaposlen u IT sektoru. Živi i radi u Subotici.

Laslo Šamuosnivač NDSI

Željko Crnjaković

Željko Crnjaković

X
Željko Crnjaković

Horoskopski znak Vaga, po kineskom horoskopu iz godine Majmuna.

Preduzetnik, menadžer, pokretač zajednica. 2013. godine pokrenuo coworking u Subotici, 2015. godine svoju firmu Solutium - agenciju za audio/video produkciju. Menadžer Infostudhuba. Producirao neke od prvih podcasta u Srbiji. 

Ljubitelj euro-društvenih igara i DnD-a. Neki od omiljenih naslova: TWI 4, Underwater Cities, Dune, Dune Imperium, Everdell i dr. 

Kroz društvene igre je našao novi hobi za celu porodicu, kao i kvalitetno vreme sa suprugom Andrijanom. 

Željko Crnjakovićosnivač NDSI

Hrvoje Ušumović

Hrvoje Ušumović

X
Hrvoje Ušumović

Hrvoje Ušumović, direktor Gradske knjižare Danilo Kiš u Subotici. Radi posao knjižara već 10 godina i zaista ga voli. U svet fantastike je ušao još u osnovnoj školi što je posle došlo još više do izražaja. Može se reći da ga je to i donekle uvuklo i u svet društvenih igara ta kombinacija fantastike, čitanja knjiga i druženja sa drugim osobama. Pored društvenih igara koje obožava bavi se i ultimate frizbijem. 

Omiljenu igru nema, ali ima tip igara koje voli pretežno, a to su euro igre. Nisu mu strane ni ameri-trash igre kao Rising Sun, Blood Rage, Nemesis...

Hrvoje Ušumovićosnivač NDSI

Podrška NDSI timu